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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  16/06/2022
Actualizado :  16/06/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  GALLINO, J. P.; CASTILLO, A.; CERETTA, S.; ESTEVES, P.; BONNECARRERE, V.
Afiliación :  JUAN PABLO GALLINO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALICIA MARIA CASTILLO SALLE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SERGIO EDUARDO CERETTA SORIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PATRICIO ESTEVES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA VICTORIA BONNECARRERE MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  A simple and inexpensive procedure to more quickly obtain new varieties in soybean.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2022, volume 22, Issue 1, e38212216. OPEN ACCESS. doi: https://doi.org/10.1590/1984-70332022v22n1a06
ISSN :  1518-7853
DOI :  10.1590/1984-70332022v22n1a06
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 24 May 2021; Accepted 12 Aug 2021; Published 30 Mar 2022; Publication in this collection 04 May 2022; Date of issue 2022. Corresponding author: Gallino, J.P.; INIA, Estación Experimental "Wilson Ferreira Aldunate", Las Brujas, Ruta 48, km 10, Rincón del Colorado, Canelones, Uruguay; email:jpgallino@gmail.com -- The authors thanks the Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) for financial support and use of facilities. License: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Contenido :  ABSTRACT - Soybean (Glycine max L.) is one of the four most important crops in the world. The creation of new commercial varieties is a long-term activity that requires from seven to eight years from the beginning of the cross design up to registration for commercialization of cultivars. Rapid generation advance (RGA) is a technique that consists of controlling external factors that affect plant growth with the aim of shortening the sowing to harvest cycle. In the present study, an optimized method is described that can accelerate soybean breeding by means of RGA using inexpensive facilities and that can be easily applied by breeders. Our breeding method uses a modified cold storage chamber fitted with fluorescent lamps delivering a 12/24 h light photoperiod, while temperature is set at 24 °C. This method allows development of up to 5 generations per year instead of the 1-2 generations currently possible under field or greenhouse conditions. © 2022, Brazilian Society of Plant Breeding. All rights reserved.
Palabras claves :  Genetic gain; Rapid generation advance; Selection cycle; Soybean.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
URL :  https://www.scielo.br/j/cbab/a/CX3xLpkzDjsvGDkMvKxDnHh/?format=pdf&lang=en
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103104 - 1PXIAP - DDCrop Breed. & Applied Biotechnology/2022

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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  01/11/2018
Actualizado :  07/11/2018
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  ZARANTONELLI, L.; SUANES, A.; MENY, P.; BURONI, F.; SALVARREY,X.; BRIANO , C.; ASHFIELD, N.; SILVEIRA, C.S.; DUTRA, F.; EASTON, C.; FRAGA, M.; GIANNITTI, F.; HAMOND, C.; MACÍAS-RIOSECO, M.; MENÉNDEZ, C.; MORTOLA, A.; PICARDEAU, M.
Afiliación :  LETICIA ZARANTONELLI, Laboratorio de Microbiología Molecular y Estructural, Institut Pasteur de Montevideo, Uruguay.; Unidad Mixta UMPI, Institut Pasteur de Montevideo; INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.; ALEJANDRA SUANES, Departamento de Bacteriología, División Laboratorios Veterinarios "Miguel C. Rubino" Sede Central, Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca, Uruguay.; PAULINA MENY, Departamento de Bacteriología y Virología, Instituto de Higiene, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay.; FLORENCIA BURONI, División Laboratorios Veterinarios "Miguel C. Rubino" Laboratorio Regional Noroeste, Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca, Uruguay.; XIMENA SALVARREY, Departamento de Bacteriología, División Laboratorios Veterinarios "Miguel C. Rubino". Sede Central, Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca, Uruguay .; CAROLINA BRIANO, Departamento de Bacteriología, División Laboratorios Veterinarios "Miguel C. Rubino" Sede Central, Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca, Uruguay .; NATALIA ASHFIELD4, Departamento de Bacteriología y Virologí, Instituto de Higiene, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay.; CAROLINE DA SILVA SILVEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNANDO DUTRA, División Laboratorios Veterinarios "Miguel C. Rubino". Laboratorio Regional Este, Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca, Uruguay.; CRISTINA EASTON, Departamento de Bacteriología, División Laboratorios Veterinarios "Miguel C. Rubino" Sede Central, Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca, Uruguay.; MARTIN FRAGA COTELO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FEDERICO GIANNITTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAMILA HAMOND, Unidad Mixta UMPI, Institut Pasteur de Montevideo ; INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MELISSA MACÍAS RIOSECO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CLARA MENÉNDEZ, Departamento de Bacteriología y Virología, Instituto de Higiene, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay.; ALBERTO MORTOLA, Departamento de Bacteriología, División Laboratorios Veterinarios "Miguel C. Rubino" Sede Central, Ministerio de Ganadería, Agricultura y Pesca, Uruguay.; MATHIEU PICARDEAU, Institut Pasteur de Montevideo, Uruguay. / Institut Pasteur, France.
Título :  Isolation of pathogenic Leptospira strains from naturally infected cattle in Uruguay reveals high serovar diversity, and uncovers a relevant risk for human leptospirosis.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  PLoS Neglected Tropical Diseases, September 2018, vol. 12, Issue 9, Article number e0006694. OPEN ACCESS.
DOI :  10.1371/journal.pntd.0006694
Idioma :  Inglés
Notas :  Article History: Received: February 8, 2018; Accepted: July 16, 2018; Published: September 13, 2018.
Contenido :  Abstract: Leptospirosis is a neglected zoonosis with worldwide distribution. The causative agents are spirochete bacteria of the Leptospira genus, displaying huge diversity of serovars, the identity of which is critical for effective diagnosis and vaccination purposes. Among many other mammalian species, Leptospira infects cattle, eliciting acute signs in calves, and chronic disease in adult animals often leading to abortions. In South America, and including in Uruguay, beef and dairy export are leading sources of national income. Despite the importance of bovine health, food safety, and bovine-related dissemination of leptospirosis to humans, extremely limited information is available as to the identity of Leptospira species and serovars infecting cattle in Uruguay and the South American subcontinent. Here we report a multicentric 3-year study resulting in the isolation and detailed characterization of 40 strains of Leptospira spp. obtained from infected cattle. Combined serologic and molecular typing identified these isolates as L. interrogans serogroup Pomona serovar Kennewicki (20 strains), L. interrogans serogroup Canicola serovar Canicola (1 strain), L. borgpetersenii serogroup Sejroe serovar Hardjo (10 strains) and L. noguchii (9 strains). The latter showed remarkable phenotypic and genetic variability, belonging to 6 distinct serogroups, including 3 that did not react with a large panel of reference serogrouping antisera. Approximately 20% of cattle sampled in the fi... Presentar Todo
Palabras claves :  SALUD ANIMAL.
Thesagro :  LEPTOSPIRA; LEPTOSPIROSIS.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/11772/1/Zarantonelli-2018-Isolation-of-pathogenic-leptospira-1.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE102608 - 1PXIAP - DQ
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